Професор МИЛЕНА МОЛЛОВА

На 19 февруари 2015 г. навършва 75 години един от големите български музиканти, проф. Милена Моллова – великолепен пианист, музикален педагог, дългогодишен Ръководител на Департамент „Музика“ в Нов български университет и негов Почетен професор, дългогодишен професор в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, а понастоящем Председател на Училищното настоятелство на Национално музикално училище „Любомир Пипков“ – София.

Проф. Моллова е един от доайените на българската клавирна школа, и днес практикуващ пианист с изключително активна концертна дейност, изнасящ всяка година десетки концерти в страната и в чужбина, както като солист, така и в камерни ансамбли със световноизвестни изпълнители от цял сват. Тя е възпитала и възпитава редица блестящи български музиканти, които със своя талант покоряват световните сцени.

Проф. Моллова един от видните обществени деятели в областта на българската култура, който със своите изключително безкомпромисно честни и ярки позиции се нарежда сред най-активните български музикални дейци, участващи в дебата за развитието на съвременната ни култура, на музикално образователните институции и перспективите и философията на съвременното музикално изкуство и образование.

Проф. Милена Моллова започва да свири едва на 5-годишна възраст, а на 13 години дебютира като солистка на Софийската филхармония в Концерт за пиано и оркестър №3 от Лудвиг ван Бетовен под диригентството на големия български диригент Саша Попов. През 1958 тя става лауреат и носител на награда на първото издание на най-престижния световен музикален форум – Международният конкурс на името на Пьотр Илич Чайковски в Москва.

Оттогава и до днес вече седем десетилетия тя покорява сърцата на публиката и се нарежда достойно сред едни от най-големите имена не само на българската, но и на световната музикална култура.